red velvet

Assalammualaikum,,,
hari ni saya nak cerita pasal kek velvet.... RED VELVET

Kek ni diadun bersama buttermilk sedikit coklat serbuk tanpa gula...tepung kek pun ditambah sedikit tepung jagung. Semua ini memberi ia rasa yg lembut dan lembap. Buttermilk adalah rasa yg 'light creamy'. Buttermilk bole dibuat sendiri dengan cara 240ml susu segar dicampur dengan sesudu cuka atau 2tsp cream of tar tar...

  Kek velvet ni rapuh..saya rasa lebih sesuai jika kita letakkan dulu kek ni dalam peti ais sebelum di sapu cheese frosting supaya ia tidak terlalu rapuh semasa proses menyapu krim...Oleh kerana kek ni rapuh ada sesetengah memanggil ia kek baldu merah. Jika anda menerima tempahan simpan dalam peti semalamman sebelum frosting...

untuk pembaca sila buat kek ini mengikut resepi dibawah:

2 1/2 cup tepung kek 
2 tsp tepung jagung
1 tbsp serbuk penaik
2tbsp serbuk koko
1 1/2 cup butter
1 1/2 gula
2 bj telur
2tsp vanila
1 cup buttermilk

cara;

serbuk koko di satukan dengan 1tbsp pewarna merah...letak tepi...Satukan tepung dan ayak 3 kali...
beat butter dan gula sampai kembang. masukkan telur satu persatu..masukkan pes serbuk koko..
kacau...masukkan selang seli tepung bersama buttermilk...

bakar suhu 170 selama 40 minit..diingatkan..kek ini lembut dan moist jadi hati2 jaan sampai terlebih bakar....






0 ulasan:

Catat Ulasan

 
  • Opah Resepi © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes